8 Martie – ziua mamei sau ziua femeii ? Câţi dintre voi cunoaşteţi cu adevărat semnificaţia acestei zile ?

Pentru că astăzi m-am contrazis cu Mihai pe această temă,am hotărât să încerc să mă lămuresc.Şi cu această ocazie poate aflaţi şi voi lucruri noi.Eu am aflat.Aşadar :

Zi asteptata cu nerabdare de doamne si domnisoare, pe 8 martie, la inceput de primavara, se sarbatoreste FEMEIA – Ziua Femeii si Ziua Mamei, prilej de a darui flori si cadouri simbolice tuturor femeilor din viata noastra.

In intreaga lume, acesta zi este dedicata femeii, insa are o dubla semnificatie. Daca in tarile Europei Occidentale ziua de 8 martie este asociata cu lupta femeii moderne pentru emancipare, in tarile baltice se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, cand copiii si barbatii daruiesc mamelor, sotiilor sau prietenelor flori, felicitari si mici cadouri, in semn de multumire, respect si iubire.

8 martie – Ziua Mamei

Se spune ca Ziua Mamei isi are originile in Grecia Antica, in festivalul dedicat mamei tuturor zeilor si zeitelor din Olimp, Rhea, zeita pamantului. Deasemenea, in Roma, sarbatoarea era cunoscuta sub denumirea de Hilaria si tinea 3 zile (15 – 18 martie), fiind dedicata aceleiasi mame a tuturor zeilor, cunoscuta insa sub numele de Cybele.

In secolul al XVII-lea, in Anglia se sarbatorea, in a patra sambata a postului Pastelui, asa- numita “Sambata Mamelor”, prilej de a-si petrece ziua alaturi de cei dragi.

In Statele Unite ale Americii, Julia Ward Howe este cea care a propus pentru prima data, in anul 1872, sarbatorirea Zilei Mamei drept o zi dedicata pacii.

In anul 1907 Ana Jarvis din Philadelphia a inceput o campanie pentru a stabili ziua internationala a mamei in luna mai, la comemorarea a 2 ani de la moartea mamei sale, Reese Jarvis. In urma acestor actiuni, la 12 decembrie 1912 ia fiinta Asociatia Internationala pentru Ziua Mamei iar in anul 1914, presedintele Woodrow Wilson proclama Ziua Mamei drept sarbatoare nationala, celebrata in a doua duminica din luna mai.

Desi astazi tarile lumii serbeaza Ziua Mamei la date diferite, tari ca Danemarca, Italia, Turcia, Belgia, Finlanda si Australia au ales, ca si Statele Unite, a doua duminica a lunii mai pentru a o dedica tuturor mamelor.

In tarile baltice, pe 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei. Copii daruiesc mici cadouri si flori mamelor (ne aducem aminte cu totii de felicitarile pe care le faceam in clasele primare si de emotia care ne domina pana la inmanarea felicitarii).
Tot in aceasta zi, barbatii ofera flori femeilor care le sunt aproape, in semn de multumire, respect si iubire.
Stiati ca in China, de exemplu, femeile au liber dupa-amiaza?

Simbolul mondial al acestei zile este laleaua, fiind apreciata pentru delicatete si popularitate.

8 martie – Ziua Internationala a Femeii

Pe plan international, ziua de 8 martie nu este Ziua Mamei, ci este cunoscuta ca Ziua Femeilor Militante, a celor care au luptat pentru ca noi astazi sa avem drept de vot, dreptul la educatie, la asistenta sociala, contraceptie, drept la proprietate si la divort.

Ziua internationala a femeii marcheaza, defapt, o comemorare a datei de 8 martie 1857, cand 129 de muncitoare din New York sunt arse intr-o fabrica de textile, fiind blocate inauntru, dupa ce au organizat un protest impotriva conditiilor mizere de munca si a salariilor mici.

In anul 1910 Internationala Socialista reunita la Copenhaga a hotarat recunosterea pe plan international a unei sarbatori dedicata femeii, fara a stabili insa o data exacta.

Ziua de 8 martie este declarata oficial drept Ziua Internationala a Femeii in anul 1921, cand reprezentantele bulgare in Secretariatul International al Femeilor din Internationala Comunista au propus ca ziua sa fie sarbatorita pe toata suprafata Globului iar in anul 1977 Adunarea Generala a ONU proclama ziua de 8 martie “Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala”.

Ziua Internationala a Femeii a fost introdusa in sarbatorile culturale din numeroase tari. Desi initial a avut un debut socio-politic, ziua de 8 martie s-a transformat treptat, pentru a fi astazi mai ales o zi in care barbatii isi exprima dragostea si afectiunea pentru femei.

Ziua de 8 martie este considerata drept prima sarbatoare a primaverii in multe tari.

Ziua Internationala a Femeii de-a lungul timpului :

8 martie 1857 – protest al femeilor care lucreaza in industria textila din New York, care critica conditiile de munca si salariile scazute. Protestatarele au fost atacate de politisti
martie 1859 – angajatele industriei textile din New York isi formeaza primul sindicat
martie 1908 – 15.000 de femei protesteaza la New York cerand reducerea timpului de lucru, salarii mai bune si drepturi de vot
28 februarie 1909 – se sarbatoreste prima oara Ziua Internationala a Femeii, dupa ce partidul Socialist din America a emis o declaratie in acest sens
1910 –  la Copenhaga se organizeaza prima Conferinta Internationala a femeilor, care decide stabilirea unei Zile Internationale a Femeilor
19 martie 1911 – peste un milion de femei din Austria, Danemarca, Germania si Elvetia sarbatoresc Ziua Internationala a Femeii
8 martie 1913 – femei din mai multe state europene protesteaza fata de tensiunile crescande din Europa
8 mai 1965 – Ziua Internationala a Femii este declaratazi nelucratoare in URSS
1975 – Ziua Internationala a Femeii a fost recunoscuta oficial de catre Natiunile Unite. ONU a proclamat anul 1975 ca An International al Femeii, iar perioada 1976-1985 a devenit Deceniul ONU pentru femei
8 martie 2005 – se organizeaza un mars mondial care sa popularizeze o “Carta Mondiala a Femeilor”
8 martie 2009 – Comitetul International al Crucii Rosii a avertizat ca asistenta medicala a femeilor este ignorata in multe state aflate in razboi.

Ziua de 8 martie este sarbatoare oficiala in : Albania, Algeria, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Burkina Faso, Camerun, China, Cuba, Georgia, Italia, Israel, Laos, Kazakstan, Kirkistan, Macedonia, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia.

La mulţi ani,femei din lumea întreagă ! O primăvară frumoasă !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s