“Cele patru legăminte” , Don Miguel Ruiz

Am gasit pe un site un articol legat de cartea lui Don Miguel Ruiz, „Cele patru legaminte” si mi-a captat foarte repede atentia,fapt ce m-a facut sa imi doresc sa stiu mai multe.Astfel,m-am documentat si am pus laolalta tot ce am gasit…prin asta incerc sa va spun ca textul nu imi apartine in niciun fel 😀 Aruncati o privire.E mult de citit,dar merita fiecare cuvintel !
‘Cele patru legaminte’ pot fi considerate un inspirational si puternic cod al conduitei, al vietii si al iubirii, dar si al libertatii personale.
Publicata in 1997 si citita in lumea intreaga, cartea lui Don Miguel Ruiz -“The Four agreements” – reprezinta si astazi pentru multi o carte de capatai.
“O carte care ne inspira si care ne ofera lectii profunde de viata…”.Asa caracteriza Wayne Dyer lucrarea lui Don Miguel Ruiz, “Cele Patru Legaminte” . Cartea are la baza traditia ezoterica tolteca, ea reprezentand modul corect de viata , o cale simpla si eficace de a ajunge la fericire si iubire. Convingerile noastre limitate ne rapesc bucuria de a trai, ne fac sa suferim, ne prefacem ca suntem ceea ce nu suntem deoarece in adancul sufletului nostru apare teama de a fi respinsi. Teama de a fi pedepsiti, de a nu ni se recunoaste meritele ne tranforma incet in alte persoane. Cu fiecare clipa incercam sa facem pe plac celorlalti, incepem sa devenim actori in propria noastra piesa de teatru, nestiind ca in spatele cortinei exista o forta superioara care ne manipuleaza gandurile si sentimentele. In final ne transformam in cineva care nu suntem noi insine si acceptam convingerile prietenilor, familiei, societatii.
Exista mii de compromisuri care le-am facut cu noi insine, cu ceilalti oameni, cu Dumnezeu, insa, daca constientizam ca ne guverneaza viata, iar drumul ales de noi nu este ceea ce dorim este necesar sa facem legaminte noi. Daca suntem dispusi sa facem acest lucru, Cele Patru Legaminte prezentate ne vor ajuta sa eliminam compromisurile, constrangerile din interiorul unui suflet plin de frica si lipsit de energie si ne vor conduce catre adevarata libertate personala.
Miguel Ruiz sustine ca fiecare dintre noi isi traieste viata bazandu-se pe un set de legaminte pe care le-a facut cu sine insusi, cu ceilalti, cu forta superioara care ne guverneaza. Aceste acorduri nu sunt intotdeauna de factura pozitiva. Adesea, prin ele ne limitam propria fiinta si dezvoltare. Adesea, aceste legaminte cu au ca fundament realitatea. Fara abandonarea sau suplinirea acestor legaminte cu altele pozitive, nu putem fi cu adevarat impacati cu noi insine, nu putem fi fericiti cu adevarat. Spre exemplu, daca in copilarie ti s-a spus de mai multe ori ca nu o sa reusesti niciodata sa ai performante in domeniul matematicii, este foarte probabil ca la un moment dat in timp sa transmiti mai departe aceasta afirmatie subconstientului si inimii tale, aproband-o.
Iti vei trai viata in consecinta, obtinand doar rezultate mediocre in domeniile tehnice. La un moment dat, vei realiza ca refuzul ideii de a absolvi o facultate de profil tehnic sau matematic este cauzata tocmai de acest acord pe care l-ai facut cu tine. Sub influenta celorlalti, ai fost de acord ca nu o sa fii niciodata bun la matematica. Te-ai autolimitat. Poti insa oricand sa anulezi acest acord, substituindu-l cu unul pozitiv “nimeni nu mi-a spus ca nu as putea excela intr-un domeniu tehnic. Mintea mea imi permite sa ma orientez spre profilul pe care il doresc, chiar si tehnic. Pot obtine rezultate deosebite”.
PRIMUL LEGAMANT: Fii impecabil in tot ceea ce spui
Vorbeste deschis, integru, exprimand doar ceea ce gandesti cu adevarat. Spune intotdeauna adevaratul si fereste-te sa folosesti cuvintele pentru a barfi, a defaima sau a-i barfi pe ceilalti. Nu vorbi urat cu tine insati si nu folosi cuvinte depreciative impotriva propriei persoane. Fa astfel incat acel cuvant pe care il folosesti sa serveasca adevarului si iubirii. Evita minciunile, promisiunile desarte, barfele. Chiar si fara sa constientizezi, ele pot produce rau celorlalti. Cuvintele au putere. Involuntar sau nu, ele pot rani. Sunt multe persoane care nici nu realizeaza ce forta negativa degaja atunci cand vorbesc agresiv, nechibzuit, fara sa gandeasca. “Cuvantul nostru este magie pura, iar folosirea lui gresita este magie neagra”, spune Miguel Ruiz in cartea sa “Cele patru legaminte”.
Spune-i unei persoane ca este incapabila sa iubeasca. Spune-i acest lucru in mod repetat. Va ajunge sa creada ca este incapabila sa iubeasca. Cuvintele tale pot produce rezonante in ceilalti, determinandu-i sa cada la invoiala cu ei insisi. Cuvintele negative duc la legaminte negative cu sine insusi sau cu ceilalti. Sau din contra. Spune-i unei persoane ca “poate”, ca este perfect capabila sa iubeasca. Spune-i acest lucru cu cea mai mare sinceritate, crezand in ceea ce spui, fara sa urmaresti un scop anume. Spune-i in mod repetat, iar probabilitatea de a crede in capacitatea sa de a iubi va creste considerabil. Cuvintele, constata Ruiz, trebuie sa fie utilizate in sensul bunelor intentii si al eticii. Acesta ne sfatuieste sa punem accent asupra pozitivitatii cuvantului, nu asupra negativitatii sau iritabilitatii pe care le poate exprima.
CEL DE-AL DOILEA LEGAMANT: Nu considera nimic ca fiind personal
Pentru a intelege acest legamant trebuie sa intelegi ca oamenii nu sunt decat o reflexie a lor insisi, a comportamentului lor. Ceea ce fac si spun cei din jurul nostru reprezinta o proiectie a propriilor realitati. Ceea ce fac si spun alti nu este din cauza ta. Fiecare dintre noi are o modalitate unica de a privi lumea, fiecare dintre noi ii priveste pe ceilalti prin prisma propriilor prejudecati. Fereste-te sa crezi ca actiunile tale sunt cele care determina intotdeauna comportamentul celorlalti. Nu lua in considerare feedback-ul negativ pe care il primesti de la ceilalti in legatura cu propria persoana. Nicio opinie nu este exlusiv obiectiva. Nu considera opiniile si judecatile pe care ceilalti le emit despre tine si comportamentul tau ca fiind cele mai corecte si juste. Te expui voluntar suferintei Exista lucruri care tin de tine si pentru care suntem responsabili si lucruri care nu tin de noi si pentru care nu suntem responsabili.
Autoimunizarea impotriva negativitatii celorlalti nu este imposibila. Nu lua personal ceea ce spun si fac ceilalti daca aceste actiuni sau cuvinte iti produc nefericire inutila. Nu sunt despre tine, sunt despre ei insisi.
“Atunci cand ii privesti pe ceilalti oameni exact asa cum sunt, fara a interpreta nimic la modul personal, este imposibil sa fii ranit de ceea ce spun sau fac ei.” “Daca veti respecta acest legamant, veti putea calatori in jurul lumii cu inima complet deschisa si nimeni nu va va putea rani. Veti putea spune: „Te iubesc” fara frica de a fi ridiculizat sau respins. Veti putea cere ceea ce aveti nevoie”. (Don Miguel Ruiz – “The four agreements”)
AL TREILEA LEGAMANT: Nu face presupuneri inutile
Aplicarea celui de-al treilea legamant te poate ajuta, intr-un mod simplu si necomplicat, sa iti transformi viata. Comunica clar cu ceilalti, exprima ceea ce vrei cu adevarat, fa-ti curaj pentru a adresa intrebati, dar nu te lasa prada presupunerilor inutile. Presupunerile pot da nastere neintelegerilor, conflictelor, sentimentelor de tristete, si chiar si suferintei. Presupunerile creeaza drama intr-un mod inutil. Nu presupune ca stii ceea ce gandesc ceilalti fara a verifica in prealabil. Nu trage concluzii gresite privitoare la comportamentul si actiunile celorlalti. In spatele comportamentului si opiniilor lor se pot afla motive diferite. Daca superiorul tau este irascibil si manios si se intampla ca privirea lui sa cada asupra ta nu inseamna ca este manios pe tine.
“Calea de a inceta sa mai facem presupuneri consta in a pune intrebari, in a comunica. Noi trebuie sa fim siguri ca felul in care comunicam este clar. Daca nu intelegeti ceva, intrebati. Aveti curajul sa puneti intrebari pana cand va clarificati complet, iar ulterior nu presupuneti ca stiti totul despre o anumita situatie data. Odata ce auziti raspunsul, nu va mai trebui sa faceti presupuneri, deoarece veti sti adevarul. (Don Miguel Ruiz – “The four agreements”)
AL PATRULEA LEGAMANT: Fa intotdeauna ceea ce iti sta in putere.
Indiferent de circumstante, fa intotdeauna ceea ce iti sta in putinta. Nimeni nu isi doreste regrete, pareri de rau, un “cum ar fi fost daca”, “oare as fi putut face mai mult” asa ca fa pur si simplu tot ceea ce tine de tine. ACTIONEAZA! Fa ceea ce poti ca sa iti poti spune mai tarziu “am facut tot ceea ce am putut”. Vei impiedica astfel aparitia proceselor de constiinta si autojudecare. Remuscarile vor fi disipate inainte de a se forma. Este adevarat ca potentialul nostru maxim nu este intotdeauna constant. Randamentul nostru maxim variaza in functie de dispozitie, de o serie de factori exterior, de starea de sanatate, etc. Cand esti sanatos spre exemplu, poti actiona la potentialul tau maxim. Nu se va intampla acelasi lucru si cand esti bolnav. Se intampla ca astazi sa nu fii in aceeasi forma maxima ca ieri. Este un lucru absolut normal. Nu ai cum sa fii intotdeauna in forma ta maxima. Circumstante necontrolabile intervin in planurile noastre. Lucrurile se intampla pur si simplu in jurul nostru. Decat sa te confrunti cu pareri de rau mai tarziu pentru ca nu ai facut ceea ce puteai, depune un efort cinstit pentru lucrurile care conteaza.
“Actiunea inseamna sa traiesti plenar. Inactivitatea este practic o contestare a vietii. Inactivitatea inseamna sa stai in fata televizorului in fiecare zi, ani si ani la rand, deoarece te temi sa fii viu si sa-ti asumi riscul de a exprima ceea ce esti cu adevarat. Exprimarea de sine inseamna a actiona.’ (Don Miguel Ruiz – “The four agreements”)
În cartea „CELE PATRU LEGĂMINTE”, bestseller al ziarului New York Times timp de șapte ani la rând, don Miguel Ruiz ne-a explicat cum procesul educativ sau de „domesticire”, după cum îl numește el, ne-a făcut să uităm de înțelepciunea cu care ne-am născut. De-a lungul vieții, noi facem nenumărate legăminte care se împotrivesc bunăstării noastre și care ne provoacă o suferință inutilă. Cele Patru Legăminte ne ajută să rupem aceste legăminte limitatoare și să le înlocuim cu altele, care ne pot conduce către fericire, libertate și iubire.
În cartea de față, don Miguel Ruiz împreună cu fiul său, don Jose Ruiz, ne oferă o perspectivă nouă asupra Celor Patru Legăminte, dar mai ales ne oferă un al Cincilea Legământ, foarte puternic, care ne poate ajuta să ne transformăm viața într-un rai personal. AL CINCILEA LEGĂMÂNT ne conduce pe un nivel mai profund de luciditate și de înțelegere a puterii Sinelui nostru, și ne ajută să ne întoarcem la autenticitatea cu care ne-am născut. În această continuare la cartea care a schimbat viețile a milioane de oameni din întreaga lume, cei doi autori ne reamintesc că cel mai mare dar pe care ni-l putem face singuri este libertatea de a fi cei care suntem cu adevărat.
AL CINCILEA LEGAMANT : Fii sceptic,dar invata sa asculti
Nu crede ce îţi spune propria ta minte, şi cu atât mai puţin ce îţi spun ceilalţi. Foloseşte-te de puterea îndoielii pentru a-ţi pune întrebări referitoare la toate informaţiile primite. Este oare acesta adevărul absolut? Ascultă intenţia care se ascunde în spatele cuvintelor şi vei înţelege mai uşor mesajul real pe care îl transmit ele.
Imaginează-ţi că trăieşti o viaţă complet diferită, în care eşti liber să fii cel care eşti tu cu adevărat, că nu mai trebuie să îţi guvernezi viaţa în funcţie de ceea ce gândesc despre tine ceilalţi oameni.
Imaginează-ţi că îţi poţi trăi viaţa fără a te judeca singur şi fără a-i judeca pe ceilalţi oameni, dar şi fără teama de a fi judecat, că te accepţi în totalitate aşa cum eşti şi că îi accepţi pe toţi ceilalţi aşa cum sunt.
Imaginează-ţi că duci o viaţă în care nu cunoşti conflictele interioare, dar nici cele cu ceilalţi oameni, că te respecţi pe tine însuţi, dar şi pe ceilalţi, şi că aceştia te respectă la rândul lor.
Imaginează-ţi că duci o viaţă în care nu te temi să te manifeşti aşa cum doreşti sau să îţi asumi riscul de a explora aspectele necunoscute ale vieţii, că trăieşti fără teamă, fără să simţi vinovăţia, ruşinea sau regretele.
Imaginează-ţi că te iubeşti necondiţionat aşa cum eşti, că îţi iubeşti necondiţionat corpul şi emoţiile, exact aşa cum sunt.
Imaginează-ţi cât de fericit ai fi şi cât de mult te-ai bucura de viaţă dacă ai putea trăi exact aşa cum eşti. Imaginează-ţi cât de mare ar fi libertatea personală de care te-ai bucura.
Acest mod de viaţă este în totalitate posibil şi îţi stă întru totul la dispoziţie. Există alţi oameni care l-au realizat deja. De ce nu ai face-o şi tu? Aplică Cele Cinci Legăminte şi transformă-le într-un mod de viaţă, iar în scurt timp vei trăi într-un vis personal al raiului.

Pentru cei interesati : Cartea se poate comanda online de la mai multe edituri,sau o puteti gasi in format pdf pe scribd.com .
Lectura placuta!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s