Cele 12 idei iraţionale ce creează probleme de ordin emoţional (Paul Hauck)

Cele 12 idei irationale in viziunea lui Paul Hauck :

Ideea irationala nr. 1: Este absolut necesar ca noi, adultii, sa fim iubiti si acceptati de catre cei pe care ii consideram a fi oameni importanti in viata noastra, daca dorim sa ne socotim pe noi insine valorosi.

 Ideea irationala nr. 2: Daca nu suntem importanti, desavarsiti si realizati inseamna ca suntem mai putin valorosi decat cei care au aceste calitati.

 Ideea irationala nr. 3: Cei rai, rautaciosi sau ticalosi trebuie blamati si aspru pedepsiti pentru viciile lor.

 Ideea irationala nr. 4: Este ingrozitor, chiar insuportabil cand imprejurarile nu sunt asa cum le-am dori noi.

 Ideea irationala nr. 5: Nefericirea omeneasca este cauzata de factori extrinseci, asa incat nu suntem in stare (sau suntem in prea mica masura) sa ne controlam suferintele si tulburarile.

 Ideea irationala nr. 6: Daca ceva reprezinta pentru noi un pericol sau o amenintare, trebuie sa ne concentram atentia asupra lui si sa ne gandim la posibilitatea de a avea loc asa ceva.

 Ideea irationala nr. 7: Este mai usor sa eviti anumite greutati ale vietii sau raspunderi proprii decat sa le infrunti.

 Ideea irationala nr. 8: Este rezonabil si sanatos sa depinzi de altii, mai puternici, pe care sa te poti baza.

 Ideea irationala nr. 9: Trecutul nostru ne determina fundamental comportamentul actual; daca ceva ne-a afectat candva, situatia se va repeta la infinit.

 Ideea irationala nr. 10: Trebuie sa ne framante problemele si tulburarile altora.

 Ideea irationala nr. 11: Problemele umane au, fiecare, o anumita solutie precisa si perfecta, si este mai intelept sa astepti pana ce dai de aceasta solutie.

 Ideea irationala nr. 12: Aprecierile personalitatilor respectabile sau ale societatii sunt intotdeauna corecte si nu trebuie puse la îndoiala.

Ideile prezentate mai sus sunt cele 12 idei irationale pe care le avem intiparite in subconstient. Citindu-le, putem constata cu usurinta faptul ca fiecare dintre ele, intr-un anumit context, sta la baza trairilor noastre dureroase.

 Cele 12 idei irationale ne pot crea probleme de ordin emotional – prin diferite idei irationale, luate separat sau puse impreuna, ajungem la diferite emotii. Constient sau nu, devoram afirmatiile de mai sus sau variante ale acestora de fiecare data cand ne confruntam cu situatii speciale.

 In momentul in care constientizam ca dorim sa fim persoane sanatoase emotional si echilibrate se impune sa ne intrebam daca aceste idei insirate mai sus au vreo logica si sunt sanatoase pentru psihicul nostru. Paul Hauck sustine ca acestea sunt irationale, ilogice si, cel mai important, reprezinta un pericol pentru individ.

 Cele 12 idei irationale pot duce la depresie prin cauzele ei specifice: autoinvinuirea, autocompatimirea si compatimirea altora. Aceste idei pot contribui, de asemenea, si la aparitia furiei sau a fricii.

Depresia este determinata de asocierea a doua sau trei idei irationale. Supararea in sine are si ea ca substrat cateva idei emotionale, la fel ca si teama, mania, ingrijorarea, gelozia ori pasivitatea.

Probabil ca unii dintre voi nu va regasiti in niciuna dintre aceste idei,pentru ca eu consider ca nu sunt general valabile si nu se aplica tuturor categoriilor de oameni.Unele sunt chiar aberante,ca doar de-aia se numesc “irationale”,dar sa recunoastem..ceva adevar tot exista.Daca nu ni se aplica noua,sigur cunoastem cel putin o persoana careia i se cam potrivesc..:D

Sursa : www.garbo.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s